Een jaarrekening maken? Dit is waar u op moet letten!

Is een jaarrekening maken voor uw bedrijf verplicht? U kunt zelf aan de slag, maar u kunt ook een accountant inschakelen.

Voor veel bedrijven is een jaarrekening verplicht. De grootte van uw bedrijf bepaalt de hoeveelheid financiële informatie die dit rapport moet bevatten. Zowel kleine als grote bedrijven schakelen de hulp van een accountant in.

Bent u benieuwd waar u op moet letten bij het maken van een jaarrekening? Lees deze pagina en ontdek het voordeel van MIJN Accountantskantoor!

Introductie Jaarrekening Maken
Overleg Door Accountants

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is de financiële verantwoording van uw bedrijf. Dit rapport wordt opgesteld over een bepaalde periode, meestal een kalenderjaar.

Dit rapport is een belangrijk document voor uw bedrijf. Het dient als basis voor het opstellen van uw belastingaangifte, maar is ook een informatiebron voor het nemen van zakelijke beslissingen. Daarom is een jaarrekening maken een belangrijke klus die nauwkeurig uitgevoerd moet worden.

In een jaarrekening wordt o.a. opgenomen:

 • Activa
 • Passiva
 • Winst- en verliesrekening
 • Waarderingsgrondslag
 • Fiscale positie
 • Resultaatvergelijking
 • Meerjarenoverzicht
 • Toelichting op de balans

Het geeft u dus inzicht in de financiële gezondheid van uw bedrijf. Handig voor uzelf, maar bijvoorbeeld ook voor uw aandeelhouders en de bank.

Bent u verplicht om een jaarrekening op te stellen? Dan moet u deze ook deponeren bij de Kamer van Koophandel. Hier kunt u dus ook de financiële gezondheid van ondernemers in uw branche vinden en vergelijken.

Is een jaarrekening maken verplicht?

Een jaarrekening maken is voor veel bedrijven verplicht.

De wet schrijft voor welke bedrijven en organisatie ieder boekjaar een jaarrekening moeten maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

 • bv
 • nv
 • coöperaties
 • onderlinge waarborgmaatschappij
 • stichting en vereniging
 • cv en vof

Niet in alle bovenstaande gevallen is het verplicht. Zo gelden er aanvullende regels voor een stichting of vereniging. Zij moeten twee boekjaren achter elkaar een omzet van minimaal € 6 miljoen behalen. Bij een vof of cv moeten alle beherende vennoten buitenlandse kapitaalvennootschappen zijn.

Heeft u een eenmanszaak? Dan is een jaarrekening maken niet verplicht, maar wel erg handig. U kunt dit gebruiken bij de aangifte van uw inkomstenbelasting of voor het aanvragen van een lening.

Kantoor Jaarrekening Maken

Onze diensten

Advies

In goede of slechte tijden helpen wij u graag uw doelen te realiseren.

Starters

Gaat u voor het sprong in het diepe? Wij staan voor u klaar!

Accountancy

Advies over uw onderneming, het verzorgen van uw administratie en samenstellen van uw jaarrekening.

Personeel

Salarisadministratie, pensioenadvies en HR advies.

Fiscaal

Verzorgen van uw fiscale verplichtingen en uw fiscale kansen optimaal benutten.

Juridisch

Juiste vastlegging van uw rechten en bescherming tegen bedreigingen.

Onze klanten aan het woord

Huub Wieleman Jaarrekening Maken

Huub Wieleman

Voormalig voorzitter NBA

Alerte medewerkers die snel reageren. Altijd vriendelijk. Redelijke tarieven. Positief Rotterdams.

Barry Baks Jaarrekening Maken

Barry Baks

Accountmanager ABN Amro

Van kille accountants houd ik niet – maar die hebben ze gelukkig niet bij MIJN Accountantskantoor.

Ook uw jaarrekening laten maken door MIJN Accountantskantoor?

010-2410077
Zelf Jaarrekening Maken

Kan ik zelf een jaarrekening maken?

Ja, u kunt ook zelf uw jaarrekening maken.

Maakt u al gebruik van een boekhoudpakket? Dan heeft u de optie om automatisch een jaaroverzicht te laten maken. U krijgt dan een winst- en verliesrekening en een balans. Dit vormt de basis, maar voldoet nog niet aan de wettelijke eisen.

In theorie is het mogelijk om Google Sheets of Microsoft Excel te gebruiken, maar dit is in de praktijk niet werkbaar. U zult daarmee namelijk niet aan de wettelijke eisen voldoen. Daarom raden wij dit ook af.

U kunt dus zelf uw jaarrekening maken, maar wij adviseren om deze cijfers altijd na te laten kijken door een accountant. Onze adviseurs controleren uw cijfers en geven ook een advies. Zo blijft uw bedrijf ook in de toekomst financieel gezond.

Grotere bedrijven hebben een accountantsverklaring nodig. Zij moeten dus verplicht hun jaarrekening laten nakijken door een accountant.

Dit zijn de verplichte onderdelen van een jaarrekening

Bent u verplicht om een jaarrekening te maken? Dan zijn er geen vast regels, maar uw rapport moet wel minimaal de onderstaande drie onderdelen bevatten.

 • Balans
 • Winst- en verliesrekening
 • Toelichting

De eisen aan een jaarrekening zijn per onderneming verschillend. Hoe groter het bedrijf, hoe meer eisen. U kunt op de website van de Kamer van Koophandel een handig overzicht van deze eisen vinden.

Heeft u vragen over uw jaarrekening? Dan helpen onze adviseurs u graag verder. Wij kijken samen naar uw situatie en bepalen zo waar wij u mee kunnen helpen!

U kunt ons bereiken op 010-2410077 of via info@mijnaccountantskantoor.com. Ook op ons kantoor in Rotterdam bent van harte welkom.

Sfeer Op Kantoor
Twee Adviseurs MIJN Accountantskantoor

Waarom laat u een accountant uw jaarrekening maken?

Wilt u niet alleen een kloppende jaarrekening, maar ook uitleg en advies over de cijfers in dit rapport? Dan kiest u voor MIJN Accountantskantoor!

In veel gevallen is een jaarrekening verplicht. Naast dat het verplicht is, is het ook een handig middel om de gezondheid van uw bedrijf in kaart te brengen. Daar helpen onze adviseurs u graag bij.

Wij kijken samen met u naar de prestaties van het afgelopen jaar. En daarbij stellen wij vragen zoals:

 • Leveren de investering hun rendement op?
 • Is uw ingezette koers de juiste?
 • Wat kunt u volgend jaar beter doen?

Dit soort vragen zorgen dat u volgend jaar nog beter presteert. Wij geven u advies over uw bedrijf en cijfers. Ook ongevraagd, want zo komt u verder.

Daarnaast maakt een leverancier of kredietverstrekker ook gebruik van uw cijfers in de jaarrekening. Als deze is opgesteld door een onafhankelijke account, dan verhoogt dit de betrouwbaarheid.

MIJN Accountantskantoor: wij maken uw jaarrekening in orde

Stoffige accountants in grijze pakken? Niet bij MIJN Accountantskantoor, want bij ons vindt u alleen enthousiaste adviseurs!

Wij staan bekend om ons eerlijke advies. Dat krijgt u als u er naar vraagt, maar ook op de momenten dat wij denken dat het nodig is. Ongevraagd dus. Zo houden wij u en uw bedrijf het hele jaar scherp.

U bent als ondernemer druk bezig met uw bedrijf. Cijfers zijn bijzaak, maar zeker niet onbelangrijk. Daarom houden onze adviseurs een oogje in het zeil. Dat doen zij aan de hand van een dashboard met up-to-date cijfers.

En het mooie is? U kunt dus cijfers ook zelf inzien. Dus als u vragen heeft over uw financiële positie, dan is deze altijd inzichtelijk!

Ook voor overige financiële, fiscale of juridische vragen kunt u bij ons terecht. Wij zijn MIJN Accountantskantoor en hebben specialisten op ieder gebied.

Kantoor Van MIJN Accountantskantoor

Wilt u ook uw jaarrekening door ons laten maken? Neem dan contact op!

Wij weten alles over het maken van een jaarrekening. Daarom helpen wij ook u graag met het opstellen van dit rapport.

Bel via 010-2410077 of stuur een e-mail naar info@mijnaccountantskantoor.com. U bent ook van harte welkom op ons kantoor in Rotterdam!

Stel ons uw vraag

Contact Form Demo (#3)