Jaarrekening opstellen? Lees hier waar u op moet letten!

Veel bedrijven moeten verplicht een jaarrekening opstellen. Dat kunt u zelf doen, maar u kunt ook de hulp van een accountant inschakelen.

Een jaarrekening is volgens de wet verplicht voor een groot aantal bedrijven. Hoe groter uw bedrijf, hoe meer financiële informatie dit rapport moet bevatten. Daarom kiezen veel bedrijven voor de hulp van een accountant.

In dit artikel leggen we uit waar u op moet letten bij het opstellen van een jaarrekening en wat het voordeel is van een accountant!

Uitleg Over Opstellen Jaarrekening
Jaarrekening Opstellen

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is het financiële verslag van uw onderneming. U moet dit verslag, zoals de naam al doet vermoeden, ieder jaar opnieuw opstellen.

Dit rapport is een overzicht van de financiële situatie over het afgelopen boekjaar. Het vormt de basis voor de analyse van de gezondheid van uw bedrijf. Daarom neemt uw boekhouder of accountant dit rapport altijd met u door.

Als u verplicht bent om een jaarrekening op te stellen, dan moet u deze deponeren bij de Kamer van Koophandel. U kunt dus ook de resultaten van een andere ondernemer in uw vakgebied inzien om een vergelijk te maken.

Is een jaarrekening opstellen verplicht?

Dat is verschillend per onderneming.

Veel bedrijven en organisatie moeten volgens de wet ieder boekjaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

  • bv
  • nv
  • coöperaties
  • onderlinge waarborgmaatschappij
  • stichting en vereniging*
  • cv en vof*

*In het geval van een stichting en vereniging moet er 2 boekjaren achter elkaar een omzet van minimaal € 6 miljoen zijn behaald. Bij een cv en vof geldt dat alle beherende vennoten buitenlandse kapitaalvennootschappen zijn.

Bent u de eigenaar van een eenmanszaak? Dan is een jaarrekening opstellen niet verplicht, maar wel aan te raden. U kunt deze gebruiken bij de aangifte van uw inkomstenbelasting of het aanvragen van een zakelijke lening.

Sfeer Op MIJN Accountantskantoor

Onze diensten

Accountancy

Verzorgen van uw administratie en jaarrekening.

Personeel

Salarisadministratie, HR advies en advies over pensioen.

Fiscaal

Verzorgen van uw fiscale verplichtingen en fiscale kansen optimaal benutten.

Advies

Wij helpen u graag, in goede en slechte tijden, uw doelen te realiseren.

Starters

Klaar voor de sprong in het diepe? Wij staan voor u klaar.

Interim

Behoefte aan tijdelijke ondersteuning of een parttime controller?

Onze klanten aan het woord

Huub Wieleman Jaarrekening Opstellen

Huub Wieleman

Voormalig voorzitter NBA

Alerte medewerkers die snel reageren. Altijd vriendelijk. Redelijke tarieven. Positief Rotterdams.

Barry Baks Jaarrekening Opstellen

Barry Baks

Accountmanager ABN Amro

Van kille accountants houd ik niet – maar die hebben ze gelukkig niet bij MIJN Accountantskantoor.

Ook uw jaarrekening laten opstellen door een accountant?

010-2410077

Mag u ook zelf de jaarrekening opstellen van uw bedrijf?

Ja, u mag in principe zelf uw jaarrekening opstellen.

In de meeste boekhoudpakketten zit de optie voor een jaaroverzicht. Deze bestaat uit een balans en winst- en verliesrekening. Dit voldoet nog niet aan de eisen van een jaarrekening, maar is wel een goede basis.

Microsoft Excel of Google Sheets zijn in de praktijk niet werkbaar. In theorie is het mogelijk, maar u zult niet snel aan de wettelijke eisen voldoen. Daarom raden wij af om gebruik te maken van dit soort programma’s.

Ook al mag u zelf uw jaarrekening opstellen, is het advies om deze wel na te laten kijken door een accountant. Deze controleert niet alleen de cijfers, maar kan ook een advies uitbrengen naar aanleiding van deze cijfers.

Voor grotere bedrijven geldt dat zij hun jaarrekening verplicht moeten laten controleren door een accountant. Dit heet een accountantsverklaring en kan ook als u zelf uw jaarrekening heeft opgesteld.

Welke onderdelen bevat een jaarrekening?

Er zijn geen vaste regels voor het opstellen van dit rapport, maar het moet wel minimaal de volgende drie onderdelen bevatten.

  • Balans
  • Winst- en verliesrekening
  • Toelichting

Hoe groter de onderneming, hoe meer eisen de wet stelt aan de jaarrekening van uw onderneming. De Kamer van Koophandel heeft een handig overzicht op hun website om te bepalen aan welke eisen u moet voldoen.

U kunt bij vragen over uw jaarrekening altijd contact opnemen met één van de adviseurs van MIJN Accountantskantoor. Samen bekijken we uw situatie en bepalen waarmee u mee kunnen helpen.

Wij zijn te bereiken via 010-2410077 of info@mijnaccountantskantoor.com, maar u bent ook van harte welkom op ons kantoor in Rotterdam!

MIJN Accountantskantoor
Jaarrekening Opstellen Door Accountant

Waarom schakelt u een accountant in om uw jaarrekening op te stellen?

Een goede administratie is niet alleen verplicht, maar levert u ook een schat aan informatie op. Dat is zeker in het geval van uw jaarrekening. Uw accountant kan u helpen om deze cijfers te begrijpen.

Het sluitstuk van uw financiële administratie is de jaarrekening. Deze gebruikt uw accountant om advies te geven, maar ook voor aandeelhouders is dit rapport erg handig. Zo stelt u, onafhankelijk, de resultaten vast en kunt u deze verdelen.

Uw accountant kijkt samen met u naar de prestaties van het afgelopen jaar. Leveren de gemaakte investering hun rendement op? Is de nieuw ingezette koers de juiste? En wat kunt u volgend jaar anders doen om een beter rendement te behalen? Dit zijn allemaal vragen die u samen met uw accountant kunt beoordelen.

Ook een leverancier of kredietverstrekker maakt graag gebruik van een jaarrekening die is opgesteld door een onafhankelijke account.

Uw jaarrekening laten opstellen door MIJN Accountantskantoor

Zit u niet te wachten op een stoffige accountant in een grijs pak? Dan helpen onze enthousiaste adviseurs u graag met uw jaarrekening opstellen!

Bij MIJN Accountantskantoor staan we bekend om ons eerlijke advies. We denken graag met u mee. Dat doen we bij het opstellen van uw jaarrekening, maar ook op andere momenten in het jaar. Ook als u er niet om vraagt.

Zo blijft u als ondernemer scherp. U focust zich op uw onderneming, wij helpen u met uw cijfers. Deze up-to-date cijfers zijn inzichtelijk op ons slimme dashboard. Onze adviseurs maken hier gebruik van, maar u kunt dit ook zelf inzien.

En heeft u een andere financiële, fiscale of juridische vraag? Dan kunnen wij u waarschijnlijk ook helpen. Daarom noemen wij onze accountants liever adviseurs!

Geen Stoffige Accountants MIJN Accountantskantoor

Wilt u meer weten over het opstellen van uw jaarrekening? Maak gebruik van onze kennis!

Onze adviseurs weten alles over een jaarrekening opstellen. Kom langs bij ons kantoor in Rotterdam, bel ons via 010-2410077 of stuur een mail naar info@mijnaccountantskantoor.com. U kunt ook gebruik maken van ons contactformulier.

Stel ons uw vraag

Contact Form Demo (#3)